Selecteer een pagina

Over Stichting Bachwerkplaats

Geschiedenis

Het Twentse stadje Diepenheim heeft een lange traditie van kunst en cultuur. Vooral op het gebied van beeldende kunsten en theater werd altijd al veel georganiseerd. Kunstvereniging Diepenheim, Kunsten op Straat en talloze andere organisaties en individuen zorgen ervoor dat er veel te beleven is en dat Diepenheim een zeer aantrekkelijke plek is om te wonen.

De Diepenheimse kerk, de Johanneskerk, met ongeveer 120 zitplaatsen blijkt in al zijn eenvoud een uitstekende locatie te zijn voor klassieke muziek. Sommigen vergelijken de akoestiek met die van de kleine zaal van het Concertgebouw. Sinds enkele jaren worden in deze kerk regelmatig klassieke concerten georganiseerd door stichting Diepenheim Klassiek.

In de herfst van 2017 kwam dirigent Yt Nicolai op het idee om in deze Johanneskerk regelmatig cantates van J.S. Bach uit te voeren. Eerst werd dat onder de vlag van De Heerlijckheid Diepenheim gedaan en sinds 2020 is een zelfstandige stichting verantwoordelijk voor de activiteiten.

Wat is de Bachwerkplaats?

Om het werk van Bach op een passende manier uit te voeren verzamelt Yt Nicolai een projectkoor van zeer ervaren amateurs, een professioneel ensemble en professionele vocaal solisten om zich heen. Het idee is dat de zangers thuis de noten instuderen. Op een zaterdag komt het koor naar Werkplaats Diepenheim, waar in een informele, gezellige sfeer buitengewoon intensief en op hoog niveau gerepeteerd wordt. Op de zondag wordt overdag ook gerepeteerd en vervolgens wordt aan het einde van de middag een concert van ongeveer een uur gegeven met een cantate van Bach, aangevuld met een ander stuk van (meestal) tijdgenoten van Bach.

Vier keer per jaar wordt zo’n repetitieweekend plus concert georganiseerd. In de paastijd wordt daarnaast met het koor, aangevuld met solisten en een groot orkest, Bach’s Johannes Passion uitgevoerd in Diepenheim en het naastgelegen Goor. Voor de Johannes wordt een apart repetitieweekend ingepland.

De Bachwerkplaats heeft inmiddels een vast publiek opgebouwd en wordt goed bezocht.

Dirigent en artistiek leider Yt Nicolai

Na de studie sociaal-cultureel werk aan de Sociale Academie van Kampen studeerde Yt Nicolai schoolmuziek en koordirectie bij Kees Stolwijk aan het conservatorium van Enschede. Na het praktijkdiploma vervolgde zij haar studie koordirectie bij Jos Leussink aan de Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. In 1998 behaalde ze cum laude haar einddiploma met een uitvoering van o.a. Les Noces van Strawinsky.

Yt Nicolai dirigeerde vele oratoriumkoren, kamerkoren en projectkoren. Haar carrière begon met kamerkoor Canteklaer in Enschede, dat zij in 1989 oprichtte. Een greep uit wat volgde: Studentenkoor Amsterdam, vocaal ensemble COQU in Utrecht, Vrouwenkamerkoor Twente, Voca Deventer en meezingconcerten en diverse workshops het land. Yt stichtte en leidde het eerste roze klassieke koor van Nederland, Galakoor Amsterdam.
Yt is artistiek leider van het Oost-Nederlands projectkoor Voca Me. Ook is zij de vaste dirigent van Meezingconcerten.nl en Deeps Vocaal in Diepenheim.

Wie doet wat?

Bestuur Stichting Bachwerkplaats:

  • Just Schimmelpenninck (voorzitter)
  • Det Muller (penningmeester)
  • Pieter Grimbergen (secretaris)

Uitvoeringen:

  • Yt Nicolai (artistieke leiding, dirigent)
  • Ruth Houtman (orkest, eerste violist)
Uitvoering in de Johanneskerk in Diepenheim - foto: Ton Besling

Onze Nieuwsbrief

We hebben ook een nieuwsbrief, die je geheel automatisch via e-mail op de hoogte houdt van onze activiteiten. Verder maak je kennis met de mensen van de Bachwerkplaats en krijg je passende muziektips en achtergrondinformatie. De nieuwsbrief komt onregelmatig uit. We beloven je niet te spammen 😉

> Schrijf je nu in!

Uitvoering in de Johanneskerk in Diepenheim - foto: Ton Besling
Uitvoering in de Johanneskerk in Diepenheim - foto: Ton Besling