Over Stichting Bachwerkplaats
Geschiedenis
Het Twentse stadje Diepenheim heeft een lange traditie van kunst en cultuur. Vooral op het gebied van beeldende kunsten en theater werd altijd al veel georganiseerd. Drawing Centre Diepenheim (v.h. Kunstvereniging Diepenheim), Kunsten op Straat en talloze andere organisaties en individuen zorgen ervoor dat er veel te beleven is en dat Diepenheim een zeer aantrekkelijke plek is om te wonen.
De Diepenheimse kerk, de Johanneskerk, met ongeveer 120 zitplaatsen blijkt in al zijn eenvoud een uitstekende locatie te zijn voor klassieke muziek. Sommigen vergelijken de akoestiek met die van de kleine zaal van het Concertgebouw. Sinds enkele jaren worden in deze kerk regelmatig klassieke concerten georganiseerd door stichting Diepenheim Klassiek.
In de herfst van 2017 kwam dirigent Yt Nicolai op het idee om in deze Johanneskerk regelmatig cantates van J.S. Bach uit te voeren. Eerst werd dat onder de vlag van De Heerlijckheid Diepenheim gedaan en sinds 2020 is een zelfstandige stichting verantwoordelijk voor de activiteiten, die nu ook in andere kerken in de gemeente Hof van Twente plaatsvinden.
> Bekijk hier welke uitvoeringen de Bachwerkplaats tot nu toe heeft gedaan…
Wat is de Bachwerkplaats?
Om het werk van Bach op een passende manier uit te voeren verzamelt Yt Nicolai een projectkoor van zeer ervaren amateurs (vaak zelf werkzaam als muziekdocent of kerkmusicus), een professioneel ensemble en professionele vocaal solisten om zich heen. Het idee is dat de zangers thuis de noten instuderen. Op een zaterdag komt het koor naar Werkplaats Diepenheim, waar buitengewoon intensief en op hoog niveau gerepeteerd wordt. Op de zondag wordt overdag ook gerepeteerd en vervolgens wordt aan het einde van de middag een concert van ongeveer een uur gegeven met bijvoorbeeld een cantate van Bach, aangevuld met een ander stuk van (meestal) tijdgenoten van Bach. Deze uitvoeringen vinden in de regel plaats in kerken, omdat die zich het beste lenen voor dit soort koormuziek, omdat die ook daarvoor geschreven is. Ook ondersteunen wij zo de kerken, die het in deze tijd vaak financieel moeilijk hebben.
Vier keer per jaar wordt zo’n repetitieweekend plus concert georganiseerd. In de paastijd wordt daarnaast met het koor, aangevuld met solisten en een groot orkest, een groot oratorium van Bach uitgevoerd, zoals de Johannes Passion. Voor zo’n groot project wordt een apart repetitieweekend ingepland.
De Bachwerkplaats heeft inmiddels een flink publiek opgebouwd en wordt goed bezocht door mensen vanuit het hele land.
Stichting Bachwerkplaats heeft de culturele ANBI-status (RSIN 861071037).
> Meer over het ondersteunen van onze activiteiten…
Dirigent en artistiek leider Yt Nicolai
Na de studie sociaal-cultureel werk aan de Sociale Academie van Kampen studeerde Yt Nicolai schoolmuziek en koordirectie bij Kees Stolwijk aan het conservatorium van Enschede. Na het praktijkdiploma vervolgde zij haar studie koordirectie bij Jos Leussink aan de Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. In 1998 behaalde ze cum laude haar einddiploma met een uitvoering van o.a. Les Noces van Strawinsky.
Yt Nicolai dirigeerde vele oratoriumkoren, kamerkoren en projectkoren. Haar carrière begon met kamerkoor Canteklaer in Enschede, dat zij in 1989 oprichtte. Een greep uit wat volgde: Studentenkoor Amsterdam, vocaal ensemble COQU in Utrecht, Vrouwenkamerkoor Twente, vrouwenkoor Voca Me, meezingconcerten en diverse workshops in het hele land. Yt stichtte en leidde het eerste roze klassieke koor van Nederland, Galakoor Amsterdam.
Yt is momenteel de vaste dirigent van Meezingconcerten.nl en Deeps Vocaal in Diepenheim.
Daarnaast is zij initiatiefnemer van Zing een lied met Yt, die mensen in een emotioneel belastende situatie door middel van muziek in contact wil brengen met hun gevoelens en hun verhalen.
Orkest en solisten
De uitvoeringen van de Bachwerkplaats worden afhankelijk van het geboden programma begeleid door een professioneel barokorkest (Capella di San Giovanni) onder aanvoering van concertmeester Ruth Houtman.
Daarnaast treden vaak vocaal solisten van naam op met de Bachwerkplaats. In de afgelopen jaren waren dat onder meer: Sytse Buwalda, Heleen Koele, David van Laar, Sinan Vural en Daniël van Kessel.
Onze Nieuwsbrief
We hebben ook een nieuwsbrief, die je geheel automatisch via e-mail op de hoogte houdt van onze activiteiten. Verder maak je kennis met de mensen van de Bachwerkplaats en krijg je passende muziektips en achtergrondinformatie. De nieuwsbrief komt onregelmatig uit. We beloven je niet te spammen 😉
ANBI gegevens Stichting Bachwerkplaats
RSIN 8610.71.037
Postadres: Deventerdijk 10, 7478 RR Diepenheim
E-mail: info@bachwerkplaats.nl
Doelstelling
De stichting heeft ten doel:
- het bevorderen van de beoefening van klassieke koormuziek door (gevorderde) amateurs en professionele musici in de geest van Johann Sebastian Bach;
- het bijdragen aan de koortraditie in het oosten des lands;
- de talentontwikkeling van zangers, studenten koordirectie en het laten kennismaken van nieuwe doelgroepen met klassieke koormuziek.
Beleid
De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door:
- het regelmatig organiseren van koorconcerten;
- het organiseren van workshops en andere talentontwikkelende activiteiten voor professionele musici en (gevorderde) amateurs;
- het organiseren van meezingconcerten.
Bestuur (m.i.v. 1 september 2024)
- Just Schimmelpenninck (voorzitter)
- Arian Wassink (penningmeester)
- Neeltje Jansen (secretaris)
- GertJan Swart (lid)
Beloningsbeleid
Het bestuur is onbezoldigd.
Betrokken professionele musici worden zoveel als mogelijk beloond volgens de Fair Practice Code.
Uitgeoefende activiteiten
In het archief is een overzicht van uitgeoefende activiteiten beschikbaar.
Financiële verantwoording
Sinds 2022 loopt het boekjaar van 1 juli tot en met 30 juni.
> Resultaat en balans seizoen 2023/24
> Resultaat en balans seizoen 2022/23